Как да подкрепите автора и неговото творчество

Как да подкрепите автора и неговото творчество

Ако сте запален читател и харесвате българските автори, няма нищо по-хубаво от това да подкрепите тях и тяхното творчество. Като писател, мога да кажа, че хубавите думи, положителните отзиви и помощта от читателите ми са най-важното нещо за мен. Защото това ми показва, че има смисъл в това, което правя, че книгите ми докосват хората и предизвикват емоции в тях, а подкрепата ми помага да продължавам напред и да се развивам. В какво се изразява тя? Освен най-очевидното нещо – да купувате книгите на автора – има редица начини, които не изискват да отделяте финансов ресурс. Вижте моите предложения по-долу и изберете поне няколко от тях. Със сигурност ще накарате писателя да се усмихне, а и ще подсигурите издаването на още книги и реализирането на различни негови проекти.

 1. Купете си книгата директно от неговия сайт/онлайн магазин.
 2. Прибавете книгата в графата „В момента чета“ в профила си в Goodreads. Нямате профил там? Направете си. Ще имате много ползи от това.
 3. Дайте добра оценка и напишете отзив за книгата му в Goodreads ако ви е харесала.
 4. Последвайте автора в Goodreads и препоръчайте книгите му на приятелите си в сайта.
 5. Последвайте го в социалните мрежи и напишете нещо хубаво в страниците му.
 6. Препоръчайте книгата му в група за четене във Фейсбук.
 7. Препоръчайте книгата на приятелите ви.
 8. Купете още книги от автора за подарък.
 9. Гледайте видеата му, постовете в социалните медии, коментирайте и споделяйте.
 10. Публикувайте пост как четете книгата му в профилите си във Фейсбук и в Инстаграм.
 11. Ако имате сайт или блог, можете да интервюирате писателя.
 12. Попитайте за книгата му в книжарници и библиотеки, за да създадете търсене.
 13. Изпратете му лично съобщение във Фейсбук или на мейл с хубави думи за книгите му, изкажете своето мнение.
 14. Четете блога му.
 15. Запишете се да получавате неговия нюзлетър.
 16. Ако книжарницата или библиотеката, в които ходите, нямат книгите му, препоръчайте им ги.
 17. Купете си мърчандайз продукти от автора, ако предлага такива.
 18. Купете си книгата на предварителна продажба.
 19. Присъствайте на събитие, организирано от него.

Както много други автори, аз съм писател, който се самоиздава, защото никак не е лесно да продадеш книгата си на някое издателство ако не си утвърдено име. В тази връзка, поемам лично всеки един разход по издаването, а и след това – за редактор, коректор, оформление на корицата, реклама, маркетинг и какво ли още не. Книжарниците и онлайн магазините за книги имат меко казано несправедливи условия за продажба на книги. Затова за мен е важно ако читателят ми се довери лично и купи книгата ми директно от мен. Ето и основните причини:

прочети още

Четенето може да събуди въображението ни, пренася ни в нови светове, обогатява речника ни, освобождава ни от стреса и ни дава идеи за нашето развитие. Вероятно сте чували този израз и преди: „Лидерите са читатели“. Всъщност проучване показва, че средно редовият човек чете само около 12 книги годишно, докато един изпълнителен директор чете около 48 книги годишно и това не е случайно. Успешни хора като Бил Гейтс и Уорън Бъфет прекарват по час-два в четене всеки ден и го препоръчват на всеки, който иска да постигне повече в живота си.

прочети още

Четенето е важно, защото развива мисълта ни, дава ни безкрайни знания и уроци, като същевременно поддържа ума ни активен. Книгите могат да съхраняват всякаква информация, истории, мисли и чувства, които ни обогатяват. Могат ли думите, абзаците и измислените светове да са толкова важни за вас и вашето здраве? Определено да, а четенето е вечна форма на забавление и информация. Всъщност, години наред четенето е била единствената форма на забавление и може би затова то е център на вниманието от толкова дълго време. То е оцеляло през годините и за щастие ползите са останали заедно с книгите. Така че нека изброим някои причини, поради които то е толкова важно.

прочети още