Съвети как да четем повече книги

Съвети как да четем повече книги

Четенето може да събуди въображението ни, пренася ни в нови светове, обогатява речника ни, освобождава ни от стреса и ни дава идеи за нашето развитие.

Вероятно сте чували този израз и преди: „Лидерите са читатели“. Всъщност проучване показва, че средно редовият човек чете само около 12 книги годишно, докато един изпълнителен директор чете около 48 книги годишно и това не е случайно. Успешни хора като Бил Гейтс и Уорън Бъфет прекарват по час-два в четене всеки ден и го препоръчват на всеки, който иска да постигне повече в живота си.

Често пъти хората казват, че нямат достатъчно време за четене, макар да им се иска да прочитат поне по 30-40 книги годишно. Но, повярвайте ми, време има. Важно е да следвате някои препоръки, които са плод на проучвания и до които са стигнали различни авторитети и изследователи.

Откажете се навреме

Сигурна съм, че ви се е случвало да преполовите една книга когато сте си задали въпроса: „Защо чета това?“. Не се притеснявайте. Това се случва и на най-добрите от нас. Но вместо да се опитвате да се занимавате с книга, която не ви харесва или не намирате за полезна, трябва просто да я оставите и да започнете да четете нещо друго.

Така нареченият манталитет на „победителите не се отказват“ не е ефективен когато става въпрос за четене. Навременното отказване ви дава повече време за четене на добри книги!

Не се страхувайте да оставите книга, ако не ви е интересна, когато тя няма стойност или когато тя просто не отговаря на търсенията ви в този момент. Това ще освободи времето ви за други книги, които са по-ценни и по-приложими за живота ви.

Освен това някои автори пълнят страници с излишна информация, която така или иначе не е толкова важна. Не се страхувайте да пропуснете тези части докато стигнете до по-ценните места. Не се чувствайте виновни когато правите това. Вместо това, трябва да се чувствате виновни за това, че си губите времето да четете неща с ниска стойност.

Винаги имайте книга под ръка

По този начин ще имате възможност да четете по всяко време. Ще четете докато пътувате сутрин до работното място или докато се редите на опашка. Оползотворете  времето докато чакате пред лекарския кабинет или ако сте подранили за някоя среща.

Единственият начин да се възползвате от кратките минути е, ако имате книга под ръка. Ето защо винаги я носете със себе си.

Откраднете време за четене от нещо по-малко важно

Мисълта за четене по два или три часа на ден може да изглежда като сериозен ангажимент във времето, но ако „заемете“ време от нещо друго, ще разберете, че наистина е доста лесно да отделите повече време за четене.

Например, знаете ли, че средно човек прекарва поне по четири-пет часа всеки ден, гледайки телевизия? Ако попадате в тази категория, намалете гледането на телевизия до два часа на ден, а останалите прекарвайте в четене. Опитайте първо да почетете, а после да гледате телевизия, обратното не работи толкова добре.

Ако искате да четете повече, четенето трябва да стане приоритет. Трябва да има предимство пред гледането на сериали, разглеждането на снимки в Instagram или коментирането на постове във Фейсбук. Всички разполагаме с едни и същи 24 часа. Някои от нас просто знаят как да максимизират всяка секунда.

Създайте си уютно място за четене

Понякога всичко опира до атмосферата! Ако имате примамливо малко кътче, където можете да четете, е по-вероятно да бъдете очаровани да го правите. Направете кътчето си за четене възможно най-привлекателно, без купища неща, добавете добра лампа, малка масичка, подложки за чашата с кафе, вино или уиски. Малко диванче или удобен фотьойл с поставка за крака ще свършат чудесна работа. Направете го максимално уютно, за да асоциирате четенето с комфорт и релакс. Ако мястото изглежда добре, вероятността да седите там и да четете е огромна.

 

Дайте си краен срок за завършване на всяка книга

Преди да прочетете всяка книга, запитайте се кога трябва да я завършите.

Когато не зададете краен срок за завършване на книгата си, няма усещане за спешност, а когато нещо не е спешно, сте склонни да отлагате. Така книгите ви остават на рафтовете недокоснати или недочетени. Задайте краен срок, за да избегнете този проблем.

Създайте среда за четене без разсейване

Четенето изисква фокус и концентрация. Четенето в тиха среда увеличава разбирането на написаното. Няма да се разсейвате от външни шумове и няма да се налага да препрочитате предишни страници и параграфи, за да си припомните току-що прочетеното.

Започнете с четене в стая, която е тиха и няма изкушения като телевизор. Можете също така да изключите звука на телефона, а най-добре го оставете в друго помещение, за да не се изкушавате да влизате в социалните мрежи.

Запасявайте се

Вместо да хвърляте 100 или 200 лева за дрехи или неща, които всъщност не ви трябват, когато имате допълнителни пари, инвестирайте ги в набор от книги.

В началото може да звучи нелепо, но това е една от най-добрите мотивации да четете повече, защото след като завършите една книга, можете да разгледате наличното в библиотеката си и да решите какво да прочетете след това. Важното е да имате варианти и избор на разположение.

Дръжте си очите отворени

Винаги бъдете нащрек за нови книги. Всички книжарници и сайтове имат нови предложения, затова разглеждайте онлайн списъците с бестселърите. Следете блогове за книги и търсете препоръки от приятели. Членувайте в различни групи за четящи хора във Фейсбук и взимайте идеи от там.

Когато попаднете на нова книга, която изглежда интересна, я запишете в тефтера си, за да не забравите за нея, а най-добре я купете веднага.

Ангажирайте се да четете докато пътувате или вечер преди лягане

Пътуването е най-доброто време за четене. Помислете за цялото свободно време, което имате, докато чакате да хванете полета си и докато сте във въздуха. Всъщност може да успеете да завършите цяла книга докато пътувате. Освен това не е нужно да се притеснявате за изключване на устройството или плащане на Wi-fi когато носите четивото си със себе си.

Когато не пътувате, поставете си за цел да четете точно преди да си легнете. Използвайте този избор, вместо да гледате телевизия или да разглеждате социалните медии. Не само ще четете повече, но и ще спите по-добре. Книгите ви помагат да се отпуснете и отнемат стреса от изминалия ден.

Насрочете сесиите си за четене

Ако искате да прочетете много книги, трябва да си осигурите времето за това, като го планирате във вашия календар, така както планирате срещите си. Когато планирате сесиите си за четене, това се превръща в истинска среща със себе си. Като цяло планирането е много полезен навик за вашата производителност. Проучване в Британско списание за здравна психология показва, че планирането на дадена дейност увеличава степента на успех при изпълнението й от 34 на 91% в сравнение с непланирането й. Затова в края на всяка седмица отделете няколко минути, за да планирате предстоящата седмица, включително времето си за четене. Препоръката е да планирате поне по 20 минути всеки ден.


Както много други автори, аз съм писател, който се самоиздава, защото никак не е лесно да продадеш книгата си на някое издателство ако не си утвърдено име. В тази връзка, поемам лично всеки един разход по издаването, а и след това – за редактор, коректор, оформление на корицата, реклама, маркетинг и какво ли още не. Книжарниците и онлайн магазините за книги имат меко казано несправедливи условия за продажба на книги. Затова за мен е важно ако читателят ми се довери лично и купи книгата ми директно от мен. Ето и основните причини:

прочети още

Ако сте запален читател и харесвате българските автори, няма нищо по-хубаво от това да подкрепите тях и тяхното творчество. Като писател, мога да кажа, че хубавите думи, положителните отзиви и помощта от читателите ми са най-важното нещо за мен. Защото това ми показва, че има смисъл в това, което правя, че книгите ми докосват хората и предизвикват емоции в тях, а подкрепата ми помага да продължавам напред и да се развивам. В какво се изразява тя? Освен най-очевидното нещо – да купувате книгите на автора – има редица начини, които не изискват да отделяте финансов ресурс. Вижте моите предложения по-долу и изберете поне няколко от тях. Със сигурност ще накарате писателя да се усмихне, а и ще подсигурите издаването на още книги и реализирането на различни негови проекти.

прочети още

Четенето е важно, защото развива мисълта ни, дава ни безкрайни знания и уроци, като същевременно поддържа ума ни активен. Книгите могат да съхраняват всякаква информация, истории, мисли и чувства, които ни обогатяват. Могат ли думите, абзаците и измислените светове да са толкова важни за вас и вашето здраве? Определено да, а четенето е вечна форма на забавление и информация. Всъщност, години наред четенето е била единствената форма на забавление и може би затова то е център на вниманието от толкова дълго време. То е оцеляло през годините и за щастие ползите са останали заедно с книгите. Така че нека изброим някои причини, поради които то е толкова важно.

прочети още